Fundatia „Pentru Voi” a continuat campania de advocacy pentru modificarea prevederilor noului Cod Civil referitoare la punerea sub interdictie a persoanelor cu dizabilitati intelectuale, campanie inceputa in luna iulie a anului trecut, cu organizarea celei de-a doua mese rotunde in data de 26.02.2015, la Arad, in cadrul careia s-a realizat un inventar al problemelor ridicate de aplicarea practica a actualelor prevederi legale referitoare la capacitatea de exercitiu, punerea sub interdictie si exercitarea tutelei.
Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Sunt adult: Traiesc independent!”, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Fundatia va elabora o propunere privind modificarea actualelor dispozitii din Codul civil referitoare la ocrotirea persoanei majore prin punerea sa sub interdictie judecatoreasca si punerea lor in concordanta cu Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, adoptata la New York de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 13 decembrie 2006, ratificata de Romania prin Legea nr. 221/2010, care instituie obligatia statelor parti de a garanta recunoasterea capacitatii juridice a persoanelor cu dizabilitati.

ptvoiunnoucod

La eveniment au participat reprezentanti ai DGASPC Arad, ai Autoritatii Tutelare de la Primaria Arad, ai Primariei Ineu, ai Judecatoriei Arad, precum si a organizatiilor neguvernamentale din judetul Arad, care au prezentat numeroase cazuri din activitatea lor curenta. Au fost analizate dificultatile intampinate in practica in aplicarea tutelei si a curatelei, precum si necesitatea introducerii in legislatie a unei notiuni noi, a capacitatii de exercitiu partial restranse, care sa asigure protectia persoanelor cu dizabilitati, fara a le ingradi drepturile civile.
„Fundatia Pentru Voi continua demersurile in vederea modificarii Codului Civil in concordanta cu prevederile Conventiei ONU privind dizabilitatea. Pentru elaborarea unei propuneri viabile de modificare a legislatiei, ne propunem sa ne intalnim cu cat mai multi reprezentanti ai ONGurilor, ai autoritatilor tutelare si ai autoritatilor publice locale. La intalnirile de pana acum s-au constatat : lipsa unor ghiduri de buna practica in domeniul exercitarii tutelei, lipsa unor practici unitare la nivel national, precum si nevoia de a schimba experienta cu alte autoritati. Demersul nostru este primul in acest sens si ne bucuram ca Fundatia Pentru Voi este si in acest domeniu deschizator de drumuri. „, a declarat Laila Onu, Directorul Executiv al fundatiei.

Sursa: www.stiriong.ro

 

harta-serviciilor