Autor: Adriana Radu

Educaţia sexuală sau chestia de care eu tot vorbesc pe acest blog şi de care mă ocup în fiecare zi la „Sexul vs Barza” e doar o parte dintr-un peisaj mai mare: cel al drepturilor reproductive (reproductive rights) şi al dreptăţii reproductive (reproductive justice). Aceşti termeni sunt doar puţin populari în România şi sunt folosiţi cel mai mult de activiste ca Alice de la EuDecid.

Adriana: Ce sunt drepturile reproductive?
Alice: Drepturile reproductive includ dreptul de a decide asupra propriului tău corp, dreptul de a decide dacă faci copii, câţi copii faci, dreptul de a avea acces la diferite servicii de sănătate sau educaţie, ca educaţia sexuală.

Ce e dreptatea reproductivă?
Păi vorbeam de drepturi de a lua decizii, dar important este şi contextul în care tu iei deciziile astea. Chiar dacă mie mi se garantează un drept public la servicii medicale, dacă eu sunt o femeie săracă, locuiesc departe de spital şi în localitatea mea mică nu există medic, nu pot să accesez dreptul acela. Dreptul acela pentru mine nu există.

Deci dreptatea reproductiva se referă la uEu decid, Adevaruln context mai larg de dreptate socială. Daca ai drepturi garantate, dar faci parte dintr-un grup marginalizat, tu oricum nu vei avea acces la ele. Ba mai mult decât atât: de multe ori, faptul că acele drepturi formale există va bloca conversaţia. Deci lucruri cu care tu ca persoană marginalizată te confrunţi nu vor mai apărea pe agenda de lucruri de rezolvat, pentru că lumea va spune „Da’ e OK, pentru că ai dreptul să …”.

Când vorbeşti de dreptate socială vs. drepturi, trebuie să te gândeşti în ce măsură discursul acesta despre drepturi este folositor diferitelor grupuri.

Cine face în prezent ceva pentru drepturile reproductive şi dreptatea reproductivă în România?

Actori principali sunt activiste şi grupuri informale care se implică în moduri foarte diverse şi mai multe ONG-uri pe diferite domenii:există asociaţii care se concentrează pe asigurarea accesului la un drept care există deja, sunt organizaţii care merg pe advocacy, altele vor să asigure anumite servicii. Există. Cred că există deja o mişcare, dar ar fi nevoie de mai mult lucru împreună, de a şti mai clar ce face fiecare, ce fel de abordare vrem să avem şi care sunt consecinţele unui anumit tip de abordare. De-asta am pornit Grupul Informal pentru Drepturi Reproductive, care vrea să coaguleze eforturile diferitelor organizaţii şi grupuri de activişti.

Cititi continuarea AICI

Sursa: Adevarul

harta-serviciilor