Bazat pe experienta Laboratorului de Educatie Nonformala, combinat cu dimensiunea de No Hate Speech a programului Fondul ONG in Romania, in aceasta vara Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile experimenteaza noi modalitati de combatere a discursului urii.

Scopul experimentului este de a motiva si crea un grup interdisciplinar de oameni resursa care sunt pasionati de drepturile omului, in general, si de lupta impotriva discursului urii, in particular, care sa activeze si sa implementeze actiuni tematice la nivel local.

img_0727

Astfel, cautam 15 oameni de actiune (juristi, profesori, artisti, sociologi, formatori, bloggeri, jurnalisti, persoane active in ONG-uri de profil) care:
– sa fie pasionati de subiectul drepturilor omului, sa fi desfasurat activitati in acest sens si sa aiba in continuare lucruri de invatat;
– sa aiba experienta de lucru in comunitate (indiferent cum definim comunitatea) si sa poata mobiliza cu usurinta diverse grupuri in actiuni impotriva discursului urii;
– sa fie interesati de combaterea discursului urii;
– sa fie dispusi sa organizeze evenimente de multiplicare la nivel local, pentru combaterea discursului urii;
– sa fie motivati si deschisi sa experimenteze metode de combatere a discursului urii;
– sa provina din diferite medii de lucru;
– sa demonstreze capacitate de diseminare si de lucru in retea;
– sa provina din diferite parti ale tarii;
– sa participe activ pe intreaga perioada a experimentului.

Experimentul cuprinde urmatoarele etape:
1. Laboratorul de Combatere a Discriminarii, eveniment de capacitare, care se va desfasura in perioada 31 mai – 5 iunie in Delta Dunarii ce va fi anuntata ulterior.
Conceptul evenimentului este de a crea o baza comuna de intelegere asupra subiectului abordat, de a experimenta metode nonformale de combatere a discursului urii si de a agrea o viziune comuna pentru directii de actiune viitoare.
Pentru acest eveniment organizatorii acopera costurile de cazare, masa si pauzele de cafea, insa nu si costurile de transport, acestea reprezentand cofinantarea participantilor la eveniment.
2. Stagii si colaborari cu organizatii si institutii de profil intre iunie si august 2015, care sa intareasca continutul tematic referitor la drepturile omului si discursul urii.
3. Organizare de evenimente de multiplicare la nivel local (evenimente gandite si agreate in cadrul Laboratorului de Drepturile Omului) in perioada septembrie – noiembrie 2015.
Pentru inscriere in cadrul experimentului:
Formularul de candidatura (care poate fi descarcat de a i c i ) completat trebuie trimis impreuna cu un CV actualizat la adresa de mail: vlad.dumitrescu (at) fdsc.ro, PANA la data de 12 mai 2015, inclusiv. La aceeasi adresa suntem disponibili pentru intrebari.
Rezultatele selectiei se vor anunta pana pe data de 15 mai 2015.

NB: Selectia se va face pe baza evaluarii formularelor de inscriere care sa respecte profilul participantului enuntat mai sus. Prioritate la selectie va fi acordata persoanelor care pot participa in toate etapele descrise.

harta-serviciilor